Økdalens Kaninstall

Click here to edit subtitle

Økdalens Mumfie 95

NUCH Tellefsgaards Haldor 95,5

Økdalens Sputnik 94

Dvergvedder

Dvergvedderen kommer fra Holland, hvor opphavsmannen Adrian de Cock i 1964 fikk rasen opptatt i Hollandsk kaninstandard. I 1972 ble rasen godkjent i Nordisk kaninstandard.


Vektskala voksne dyr:
1,01 - 1,40 = 4 p
1,41 - 1,90 = 5 p
1,91 - 2,00 = 4 p
2,01 - 2,20 = 3 p
2,21 = 0 p


Vektskala for ungdyr:
4 inntil 5 mnd: max 1,50 kg = 5 poeng
5 inntil 7 mnd: max 1,70 kg = 5 poeng
Max vekt: 2,20 kg


Poengskala: A, fargede dyr
Vekt 5 p
Rasepreg og presentasjon 20 p
Kropsform 40 p
Pelsens tetthet 10 p
Pelsens kvalitet 10 p
Farge 10 p
Kondisjon og pleie 5 p
Sum 100 p


Poengskala: B, tegnede
Vekt 5 p
Rasepreg og presentasjon 20 p
Kropsform 20 p
Pelsens tetthet 10 p
Pelsens kvalitet 10 p
Farge 10 p
Tegning 20 p
Kondisjon og pleie 5 p
Sum 100 p


Poengskala: C, fuchs
Vekt 5 p
Rasepreg og presentasjon 20 p
Kropsform 20 p
Pelsens tetthet 20 p
Pelsens kvalitet 20 p
Farge og Tegning 10 p
Kondisjon og pleie 5 p
Sum 100 p


Ørene skal henge slik at de sett forfra har "hesteskofasong". Og målt fra spiss til spiss skal de være mellom 22 og 30 cm. Ørene skal være kraftige og vel behårede, størrelsen skal harmonere med kroppen.
Dvergvedderens hode skal være kort og kraftig, med bred panne og fyldige kinn. Det settes spesielt store krav til hannkaninens hodeform. Det skal se ut som om hodet sitter rett på kroppen.
Av alle kaninraser har vedderene den korteste kroppen i forhold til vekten, og en rasetypisk dvergvedder skal ha en kompakt kroppsform. Den korte kroppen skal være bred både foran og bak, og sett ovenfra skal sidelinjene være parallelle. Rygglinjen skal fra nakken til krysset gå i en svak bue, og fra krysset til haleroten i en kvartsirkel. Dvergveddere er godkjent i alle standardens farger, med pelskvalitet normalhår, fuchs og rex.

Ører
Øverst på hodet sitter to kraftige øreknuter, som er bekledde med lange hår. Fra øreknutene henger, sett fra siden, ørene rett ned på hver side med lydåpningen innover. Sett forfra, henger ørene i en svak innadvendt bue. Ørene er rørformede ved roten, de bretter seg ut i en godt avrundet skjeform. Ørene er kraftige og godt behåret. Lengden målt fra spiss til spiss skal være minst 22 cm og lengst 30 cm. Ørelengden skal harmonere med kroppsstørrelsen.

Hode
Hannens hode er meget kort og kraftig med bøyd (konveks) neserygg, bred panne og fyldig kinn. Hunnens hode er noe lengre og smalere, men selv her gjelder det at jo kortere, bredere og mer avrundet hode er, desto bedre er hodeformen.

Hals
Kort og meget kraftig. Inntrykket skal være at hodet sitter direkte på kroppen.

Kroppsform
En typisk Dvergvedder har en kompakt kroppsform. Den skal være preget av tung og bred massiv kraftfullhet. Av alle raser har vedderen den korteste kroppen i forhold til vekten. Den korte kroppen skal ha stor bredde både framme og bak. Brystet skal være meget bredt og fast. Ryggen skal være meget bred og kraftig med god muskulatur.

Bein
Frambeina er meget kraftige, korte og rette, samt bredt atskilte noe som gjør at kaninen får en lav kroppsstilling og bærer kroppen fritt opp fra underlaget. Skulderbladene sitter tett inntil kroppen. Kaninen skal stå på labbene. Bakbeina er meget kraftige og skal bæres parallelt med kroppen.

Lår
Kraftige, muskuløse uten framtredende bein og med innsiden tett inntil kroppen.

Hale
Normalt utviklet, rikt behåret og skal ligge inntil kroppen.


Dvergvedderen som vi kjenner den som ble veldig populær verden over, og med den kom også kaninen mer som kjæledyr og ble i mange land populær som innekanin og ”leketøy” for barn.

Avlskaniner

Hanner

Kommer...

Hunner

Kommer

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.